Amit a hagyományos kínai orvoslás hangoztat évezredek óta azt most a modern orvostudomány is felfedezett! Jeffrey C. HallMichael Rosbash és Michael W. Young a belső biológiai órával foglalkoztak, amely a nappalokhoz és éjszakákhoz való alkalmazkodásban segíti az élőlényeket. A tudósok eredményei magyarázatot adnak arra, hogy a növények, állatok és emberek miként igazítják életritmusukat.

A HKO (hagyományos kínai orvoslás) szerint minden szervnek van egy működési csúcspontja a nap folyamán. Az sem mindegy, hogy a napnak melyik szakszán mit étkezünk. Erre már egy régi közmondásunk is felhívja a figyelmet; Reggelizz úgy mint a királyok, ebédelj úgy mint a nemesek és vacsorázz úgy mint a szegények!

A Nobel díjasok ecetmuslicát használtak modellszervezetként. A rovarok genetikáját vizsgálva le tudták írni, hogy miként szabályozza az egyik gén a normál napi biológiai ritmust. Később kiderült, hogy több élőlény, így például az ember szervezetében is hasonlóan zajlik a folyamat.

Az élőlények életritmusát szabályzó gént már az 1970-es években felfedezték, az igazi áttörés azonban 1984-ben, Hall, Rosbach és Young közös kutatásával jött el. A szakértőknek sikerült izolálnia az érintett gént, Hall és Rosbach pedig később a gén által kódolt fehérjét is elemezték. 1994-ben aztán Young újabb, a belső órát szabályzó gént azonosított.

Azóta a kutatások a rendszer újabb és újabb molekuláris elemeit mutatták ki. A három tudós úttörő munkájának köszönhetően mára sokkal jobban értjük a biológiai óra működését.

A belső óra megismerése elengedhetetlen, hiszen a biológiai óra olyan tényezőket határoz meg, mint a viselkedés, a hormonszint, a testhőmérséklet, az alvás vagy az anyagcsere.

-forrás: https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2017/press-release/