Mi a művészetterápia? Kiknek ajánlom a művészetterápiát?

A legtöbb ember azért jelentkezik művészetterápiára, mert változtatni szeretne valamin az életében. Önmagunk átalakításához pedig elengedhetetlen az önismeret. Sokszor felmerül a kérdés: mit teszünk rosszul, mi az a bennünk élő ok, ami problémáinkhoz, szenvedéseinkhez, kudarcainkhoz vezet? Ezekre a kérdésekre az önismeret adhat választ, de olyannak kell ismernünk magunkat, amilyenek vagyunk, nem pedig olyannak, amilyenek lenni szeretnénk, mivel ez pusztán eszménykép. Csak a létező dolgokat lehet átalakítani.

 

Mi a művészetterápia?

Az élménycentrikus csoportok, egyéni terápiák különböző művészeti technikák segítségével (képzőművészet, mozgás, zene (passzív és aktív), valamint az irodalom) elősegítik, hogy a résztvevők a művészet eszközein keresztül élményeiket kifejezhessék, megragadhassák, és az élmények elemzésén, megértésén keresztül önismeretet szerezhessenek. Ezeknek a technikáknak a végrehajtásához semmilyen előképzettség nem szükséges, mert nem egy művészi alkotás létrehozása a cél, hanem az alkotás folyamata közben átélt érzelmek, asszociációk, gondolatok, az egyén belső tartalmainak a megjelenése.

A művészetterápia segít abban, hogy felfedezhessük önmagunkat; benső világunkat, motivációinkat, testi, lelki, szellemi működésünket, és a valódi önismeret útjára léphessünk.

Minden alkotásban, megnyilvánulásban, tevékenységben ott rejlik a lehetőség arra, hogy szembenézhessünk emberi kapcsolatainkkal, és minden más – a világban létező – élő és élettelen dologhoz való kapcsolódásainkkal.

A művészetterápia lényeges alapgondolata, hogy minden emberi létező rendelkezik egy ösztönös, kreatív belső maggal, mely az egészséget és a pozitív irányba mozdulást igenli. Az alkotó jellegű gyakorlatok segítségével elérhető ez az erőteljes mag, és megtanulható (újra) annak előhívása a gyakorlatban, támogatva ezzel a gyógyulás vagy változás folyamatát. Az alkotó folyamat által megerősödik az önbecsülés, önismeret és önkontroll, megtapasztalhatóvá válik az elégedettség és kompetencia érzése. Ezeken túl a legtöbb ember számára az alkotás és a különböző kreatív gyakorlatok kellemesek, szórakoztatóak, így a terápiás “munkát” a terapeutával és a csoporttagokkal pozitív élményként élik meg.

 

Tehát a művészetterápia

 

  • kreatív és holisztikus

  • biztonságos kifejezési lehetőséget ad bonyolult érzésekhez

  • nem igényel művészi előképzettséget vagy tehetséget

  • a gyerekek számára egy természetes kifejező eszköz

  • segít a felnőtteknek, hogy közelebb jussanak belső énjükhöz

  • segít a test, lélek és szellem öngyógyító folyamataiban

 

Kiknek ajánlom a művészetterápiát?

 

Mindazon felnőttek, tinédzserek és gyermekek számára, akik szeretnék fizikai, lelki vagy mentális egyensúlyukat visszanyerni. A nehézségeket okozhatja akár betegség, megváltozott vagy kilátástalan élethelyzet, problematikus társas kapcsolat, vagy önbizalomhiány, ez a módszer kiváló lehetőséget nyújthat a változtatni kívánóknak.

A művészetterápia segítő eszköz lehet a személyes fejlődésre vágyóknak is. Bepillantást enged (a képzőművészet-terápia által szó szerint is) az egyéni belső világba, lépésről lépésre felfedezve a kreatív folyamatok építő erejét. Mindez lehetőséget nyújt arra, hogy ezek az alkotó erők könnyebben megmutatkozzanak a mindennapi élet színterein is.