Oldal kiválasztása

Az izomhúzódás az izmok túlerőltetéséből, túlnyújtásából vagy egy rossz mozdulatból származó sérülés. Ez bárkivel előfordulhat, bár a sportban nagyobb a jelentősége, mint a hétköznapi életben. Ilyenkor az izomszövet sérül, az izmokban kisebb-nagyobb szakadások történnek. Minél több izomrost szakad el, annál komolyabb a sérülés és annál nagyobb a fájdalom. A tünetek, hirtelen nyilalló fájdalom, izomgyengeség, de akár gyulladásra utaló jelek is előfordulhatnak. Duzzanat, pirosodás, súlyosabb esetekben véraláfutás. Innen ered a népi megfogalmazás is. Izomláz!

Az izomhúzódás és izomszakadás tünetei a következők:

  • Izommerevség
  • Duzzanat
  • Izomgyengeség
  • A sérült izom kinyújtására való képtelenség
  • Véraláfutás vagy vörösség a sérült területen
  • Pihenés közben is jelentkező fájdalom
  • Fájdalom, amikor a sérült izmot vagy egy kapcsolt ízületét mozgatjuk
  • Izmok vagy szalagok gyengesége, erőtlensége
  • Az izom használatára való képtelenség

A meghúzódott izomnál az első reakciónk gyakran annak kinyújtóztatása lenne, azonban ez helytelen megközelítés, hiszen éppen a túlnyújtás okozta a problémát. Itt a kutya harapást szőrével módszer nem ajánlott. Lehetőleg helyezkedjünk nyugalomba, ne erőltessük tovább az izmot, ne akarjunk azonnal visszatérni a pályára. A legjobb, ha néhány napig csak levezető mozgást végzünk. A meghúzódott izmot erőltetni tilos, ezzel csak további sérüléseket kockáztatunk. A legtöbb esetben az izomhúzódás magától, néhány napon belül meggyógyul. Az okokat tekintve elsősorban a bemelegítés hiányát említhetjük meg, de sajnos ez nem igaz minden esetben. Egy rossz mozdulat is elég a sérüléshez. Azt lehet mondani, hogy az élsport velejárója ez a fajta sérülés típus.

Abonyi Ricsi olimpiai íjász. A vállai szoktak megsérülni és a körülötte levő izomcsoportok. A gyógyulást egy speciális módszerrel kezdem. A kínai masszázsnak a felvezetőjét, az úgynevezett kapunyitást alkalmazom. Finoman végigmasszírozom a meridián vezetékeket. Ezzel mintegy összehangolódunk és ezután következik a köpölyözés. A sérült, fájdalmas területre köpöly harangokat teszek. 10-15 percig hagyom a köpölyt, hogy dolgozzon és zárásként pedig a felületet olajjal vagy krémmel végigdörzsölöm. Fájdalomokozás szóba se jöhet. Az akadásokat a kapunyitással kezeltük. A célja, hogy az energetikai blokkok eltűnjenek és újra áramolhasson az energia.

A köpölyözés a vérkeringés szabályozását végzi. A sérült területeken vérbőséget hozunk létre és ezáltal gyorsítjuk az anyagcsere folyamatát. Ezzel a lábadozás idejét is lerövidítjük. Természetesen használok homeopátiát, árnikát és fekete nadálytő krémet is. Ezek együtt csodákra képesek. A fekete nadálytő krém egyébként stimulálja az őssejteket. De csak külsőleg szabad alkalmazni. A kezelés mellett ajánlott bővebb folyadékot bevinni!