Oldal kiválasztása

Azt ma már mindenki elismeri, hogy az általunk észlelt világ, rezgésekből áll. Egy amerikai egyetemen, megalkottak egy frekvencia mérő készüléket. Ez a készülék képes mérni az egészséges és a kóros rezgéseket. A készülék mérései szerint az átlagos egészséges ember sejtjeinek a rezgése 62-72 MHz között ingadozik. Egy enyhe megfázásnál 58 MHz-re esik le a rezgésszám. Gombás fertőzésnél 55-re és daganatos beteg megbetegedésnél 42 MHz-re.

Az illóolajok rezgése 57 MHz-től 320 MHz-ig terjed. A legmagasabb rezgésre a rózsa olajnak van. Nagyon leegyszerűsítve, mondhatjuk azt, hogy ha magas rezgésszámú illóolajjal kezeljük magunkat, például inhalálunk, masszírozzuk vagy egyszerűen csak párologtatók a levegőben, akkor a saját rezgés számunkat ezzel pozitív irányba változtatjuk.

Mivel, jelenlegi tudásunkat tekintve, a rózsának van a legmagasabb rezgésszáma ezért, a hét növényének a rózsát választottuk.
Becslések szerint legalább ötezer rózsafaj létezik. A legtöbb illatos és ékesíti környezetünket. 

A damaszkuszi (Rosa damascena), és a százlevelű, más néven káposztarózsa (Rosa centifolia) a legillatosabbak. E kettő virágjából nyerik az aromaterápiás célra legkedveltebb illóolajokat.

A rózsa Perzsiából származik, de ma leginkább a déli államokban termesztik. Az eredte sok millió évre vezethető vissza. Geológiai maradványok bizonyítják, hogy 30 millió évvel ezelőtt is létezett ez a növény.

A rózsák bokros évelő növények. Akár két méteresre is megnőnek. Virágaik színe a fehértől a mélyvörösig nagyon változó. A rózsaolajat vízgőzös lepárlással készítik. Egy kilogramm illóolajhoz 5000 kg. Frissen szedett sziromra van szükség.
Az emberiség kultúrtörténetében a költészet, a festészet elengedhetetlen szereplője. A szerelem szimbóluma. Több titkos társaság is használja „logó”-ként és rengeteg monda fűződik hozzá. 

Régen mindenki tudta, hogy a rózsák minden színárnyalatának külön jelentése van! 
A modern gyógyászatban rózsaolajjal gyógyítják:

– a köhögést,

– a szájfekélyt,

– a sebesüléseket.

– Tisztítja és csillapítja a gyulladásokat. Gátolja a herpesz elharapódzását és enyhíti a fogínygyulladást.

– A rózsaolaj serkenti az emésztést, csökkenti az émelygést, a szorulást, a hányingert.

– Áldásos szer a migrén és egyéb fejfájások ellen.

– Egyensúlyban tartja a női hormonokat, szabályozza a havivérzés ciklikusságát, enyhíti az ilyenkor tapasztalható görcsöket.

– Csökkenti a változó kori tünetek kellemetlen hatásait.

– Orvosság a húgyúti és ivarszervi fertőzésekre.

– Rózsaolajjal az impotencia is kezelhető. Ösztönzi, bátorítja a szerelmet.

– A rózsaolaj serkenti a vérkeringést és erősíti a hajszálereket.

– Enyhíti a pikkelysömör és az ekcéma kellemetlen tüneteit, és más bórgyulladásokra is hat.

– Eloszlatja a hangulati kilengéseket, különösen jó a szülés után fellépő depresszió kezelésére.

– Megnyugtatja az idegeket, megszünteti az álmatlanságot.

A rózsaolaj kellemesen enyhe, így kisgyermekek kezelésére is alkalmas.

LEGFONTOSABB HATÁSAI A rózsaolaj megküzd a fertőzésekkel, csökkenti a gyulladásokat és az izomgörcsök mértékét. Megnyugtatja az idegeket, csillapítja a depressziót, elevenebbé teszi a szerelmi vágyat. Elősegíti a vizeleteltávolítást, a jobb bélmozgást, az emésztést, továbbá kiegyensúlyozza a menstruáció lezajlását.

(-felhasznált irodalom: Roberta-Wilson-Aromaterápia)