Természetgyógyászat VS….

írta | jan 26, 2019

Természetgyógyászat VS egyetemes orvoslás?

Ennek a kérdésnek kb. annyi értelme van, mintha a fürdőnacit versenyeztetnénk meg a télikabáttal! Elég bután néznénk ki, ha fecskében síelnénk, és az se lenne mindennapos, ha bundában ugranánk fejest a medencébe. A természetgyógyászat része az EGÉSZSÉGÜGY-nek. Nem mindig volt ez így és nem is mindenhol van ez így…………….

…….Részesei vagyunk az egésznek, de rendelkezünk saját, csak ránk jellemző tulajdonságokkal. Ezen tulajdonságok miatt egyre népszerűbbek az általunk preferált irányzatok és kezelések. Ezekből a tulajdonságokból szeretnék néhányat kielemezni.
Egy-egy szakág több ezer éves hagyománnyal rendelkezik. Kiállták az idő, a technikai fejlődés próbáját. Gondoljunk csak a jógára, a védikus orvoslásra vagy az akupunktúrára. Olyan időkből származnak, amikor még talán írás sem létezett. A tudás, élő mesterektől, szájhagyományozással szállt tovább. A mai szétszórt világunkban felfoghatatlan teljesítmény ez. A gyógyító nem diagnosztizál, hanem állapotot mér fel. Vagyis nem protokollban gondolkodik, hanem az egyént elemzi ki. Ma ezt holisztikus megközelítésnek nevezzük………

…………Nem tünetet kezel, hanem az okokat tárja fel. A beteggel partneri kapcsolatra törekszik és az öngyógyítási mechanizmust indítja be. Ezzel egyfajta szembenézésre és életmód váltásra inspirálja a pácienst. Kvázi felelősségvállalásra kényszeríti. Ezzel olyan folyamatot indít el, ami kihathat az egész életére. Gondoljunk csak bele, ha bármilyen sebet szerzünk és azt békén hagyjuk, magától meggyógyul. A szervezetünk egy intelligens gépezet. Intelligens és minden alkatrészére szükség van. Nekünk természetgyógyászoknak ez a feladatunk, hogy ezt az egészet próbáljuk meg egyben tartani. Egyben tartani és a gépezet szabályos működését segíteni. Ebből következik, hogy inkább a megelőzésé a főszerep. Inkább tanító szerepe van egy jó természetgyógyásznak, mint gyógyító.
A mai értelemben vett természetgyógyász nem konkurenciája az egyetemi orvoslásnak. ……….

……….Bár sok területen kíméletesebben és eredményesebben tud a beteggel bánni, mégis az ortodox orvoslás eszközei hatásosabbak bizonyos esetekben. A gyógyszeripar is használ gyógynövényeket a készítményeikbe. Nagyon jó példa a macskagyökér és a valeriána.
Ha többet foglalkozunk magunkkal, kevesebb kórházra lesz szükségünk. És megint a csodálatos Magyar nyelv. KÓR-ház. Tényleg többre volna szükség?

Most pedig Kedves Olvasó, eleget ültél a monitor előtt. Itt az ideje, hogy mozogj egy kicsit!