Egy új rovatot indítunk el „Gyógynövény Tangó” címmel!

Nem csak végzett fito- és aromaterapeuta vagyok, de egyszerűen rajongója vagyok a növényeknek, a természetnek.

Rengeteget rágódtam azon, hogy hogyan lehetne a MA emberéhez közelebb hozni ezt a fantasztikus világot. Semmiképpen sem szeretnék egy ezredik kiadvánnyal (esetleg könyvvel) előrukkolni csak azért, hogy csináljak valamit a nem létező szabadidőmmel.
Egy olyan tartalmat szándékozok eléd tárni, ami látszólag teljesen új megvilágításba tesz bizonyos növényeket. A cél egyértelműen az, hogy több olyan növény legyen a háztartásokban, amit napi rendszerességgel lehet használni és a lehető legtöbb területet bemutatva teszem ezt.

A Gyógynövényeket az utóbbi időben csúnyán lefokozták. Kérdezz meg bárkit mi a „gyógynövény”! A legjobb válasz, amit kaphatsz az, hogy Gyuribácsi teái. Ezzel persze nem Gyuribácsit akarom bántani. Fantasztikus ember volt, fantasztikus munkát végzett rengeteget kutatott és hihetetlen tudása volt a növényekkel kapcsolatban. Aki ismerte, vagy volt szerencséje egy-egy előadásán részt venni az tudja, mire gondolok. Én is rendszeresen veszem és iszom a teáit.

De csak ennyi lenne a gyógyító növények világa? Korántsem.

Egyáltalán nem célom, hogy egyfajta hatóanyag táblázatot szerkesszek és rávilágítsak, hogy mit, miért kellene fogyasztani. Továbbá az sem célom, hogy valamiféle betűrendes útmutatót szerkesszek A-tól Z-ig.

Továbbá az sem célom, hogy bebizonyítsam, hogy a gyógynövények tartalmazzák mindazokat a fizikai elemeket, amiket a gyógyszerek, csak éppen mellékhatások nélkül. Mert ezekre a mellékhatásokra a növénynek saját válasza van, amit tartalmaz a saját hatóanyaga. Saját maga védelmében.

Ez az anyag nem lesz propaganda a gyógyszerlobbi ellen. Minden beteg embernek joga van ahhoz, hogy kiválassza azt, hogy miben szeretne, miben akar hinni. És e hit alapján kell kiválasztania a számára megfelelő terápiát.

Na jó, de akkor miről szól majd ez a „rovat”? – kérdezed most már hangosabban.   

Nagyon sokszor gondolkodtam azon, hogy hogyan lehetne a gyógynövényeket újra fókuszba helyezni. Hogyan lehetne elérni azt, hogy több olyan növényt használjunk, ami nem csak egészséges, de például kifejezetten ízletes is. (Nem beszélve arról, hogy egyre több szemetet vállalnak be a gyártók, amivel emelik az ételek tápértékét. Gondoljunk csak a rovarokra pl.)

Ahogy így belekezdtem, kis túlzással, olyan érzésem van, hogy minden növény egy külön regény. Szeretnék annyira alapos lenni, hogy bevontam néhány kollégát az ügybe, és olvashatsz majd ételrecepteket, de egyszerű arclemosót is megtanulhatsz készíteni magadnak. Amellett, hogy „csak” (szigorúan zárójelben) teázol egyet.

Megközelítjük a hagyomány, az Ájurvéda, a Kínai gyógyászat, a kozmetika és a gasztronómia felől. És persze még ki tudja mi mindent találunk :-))))

Az is kritérium ebben a rovatban, hogy olyan növényekkel foglalkozzunk, ami kifejezetten könnyen hozzáférhető, tehát elmegy az ember valamelyik szuper hipermarketbe és ott meg tudja venni egy cserépben. Lehetőleg élő növényről beszélünk tehát nem az a cél, hogy szárított növényeket vásároljunk bár elképzelhető, hogy lesz olyan növény, amihez csak így tudunk hozzáférni, de a fő szempont az, hogy kifejezetten élő növényeket ismerjünk meg vagy valamilyen szuper tiszta kivonatát.

Mint mondottam, nem egy betűrendes szótárszerű valamire készülünk, pedig az „A” betű elején található az Aloe-vera és még az sem biztos, hogy nem kerül be a sorozatba, de mivel az én kedvenc növényem a Rozmaring, így ő lesz előszőr boncolgatva.

Szóval, az első gyógynövény a rozmaring. Azokban a samponokban, amelyek hajnövesztéssel vagy haj megtartással foglalkoznak, abban biztos megtaláljuk a rozmaringot, de  arckrémekben is megtaláljuk illóolaj formájában. Tehát az aromaterápia egyik fontos eleme is egyben. Megtaláljuk parfümökben és megtaláljuk recept könyvekben is.

Egy nagyon izgalmas utazásra hívlak. Fogunk készíteni alapozó krémet, hajápolót és természetesen ételeket, és amellett megnézzük, még mi mindent tud ez a fantasztikus illatú növény. Természetesen, mint magát a gyógynövényt is megismerjük, de nem ez lesz a fő szempont.

A Nővény pedig hamarosan „érkezik”!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük