II. 50 év a gyakorlatban!

Egyre tovább élünk!

A magyar népesség nagyjából 40%-a 50 feletti.

Egyre több a nyugdíjas. Egyre kisebb az aktív korosztály. Egyre nehezebben tudják kitermelni a nyugdíjra szükséges pénzt.

Az államok azzal kísérleteznek, hogy egyre kijjebb tolják a nyugdíj korhatárt.

Felmerül az a kérdés, hogy csak a kormányok feladata-e az, hogy gondoskodjon az idősödő korosztályról. Természetesen nem arra gondolok, hogy a fiatalok fizessék a költségeinket. De mi magunk is tehetünk arról, hogy hogyan éljük le a második 50 évünket.

Mit tudunk tenni?

Egy ötvenes ember még nagyon komoly teljesítményre képes. A tanulás kifejezetten fiatalít. Egy-egy új, persze versenyképes tudással újra beléphet a munkaerő piacra vagy talán még jobb, ha önálló vállalkozásba kezd ezzel a tudással. Régen ennek az volt a neve, hogy szabadúszó, ma freelancer.

Egy mai ötvenest nem lehet csak úgy kiszorítani. Mi megéltük a rendszerváltást, talpon tudtunk maradni a privatizációs rablás kellős közepén. Most már lassan a kovidot is múltidőbe tudjuk tenni.

Elveszik a nyugdíjunkat?

Erősek maradunk és összeszorítjuk a fogunkat és akkor se dobjuk be a törölközőt!

Ezt az időszakot nevezik Amerikában küszöb korosztálynak. Itt egy kicsit elágazik az életünk útja. Vagy újra telepítjük a fejünkben működő programot és elemelkedünk, vagy a baj, a gond lehúz minket. Alkohol, gyógyszerek, nikotin-függőségek ilyenkor alakulnak ki a leggyakrabban.

Az elágazás rákényszerít a választásra. Egy tudatosabb életre. Még mindig bármire képesek vagyunk. Bármibe belekezdhetünk.

A legjobb példa Harland Sanders.

A Sanders ezredes elnevezés talán ismertebb. Ő volt az, aki „öreg-fejjel” házalni kezdett egy különleges csirke- recepttel. Ekkor 62 éves volt. 67 éves korára Amerika egyik legismertebb embere lett. Biztos találkoztál már a KFC, vagyis a Kentucky Fried Chicken étterem hálózattal. A gyorséttermek közül ez az én kedvencem is sok millió emberrel együtt.

Szóval bármi is foglalkoztat, egy dolog biztos; amíg élsz, addig bármit meg tudsz csinálni. Bármit el tudsz érni!

Egy olyan korban élünk, ahol egy 90 éves ember hallatán nem kapjuk fel a fejünket. Tudósok bizonyítják, a fizikai tulajdonságaink lehetővé teszik, hogy akár 100, 120 évig éljünk.

Ha odafigyelünk, tudatosabban élünk, betartunk néhány szabályt és elköteleződünk magunknak, akkor boldog, kiegyensúlyozott életet tudunk élni a második ötven évünkben is.

-abonyi lászló-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.