Aromaterápia

Aromaterápia, vagy a Gyógyítás Művészete!

Amikor egy egy holisztikus gyógymódot mutattunk be akkor, számtalanszor előkerül hogy egyidős az emberiséggel. És ez nagyon sokszor így is van.
De az aromaterápia valószínűleg az emberiség létezése előtti időkből származik. Hiszen az állatok az élőlények legfontosabb érzékszerve a szaglás és a szag vagy illat kibocsátás. Némelyik lepke akár 11 kilométer távolságból is képes felismerni a párja hívogató feromonjának az illatát.
Ez a fajta “szakág” meg is maradt. Próbálunk olyan illatot magunkra tenni amitől kellemesebbek, vonzóbbak leszünk.

A gyógyítás a régi korokban egyfajta transzcendentális művészet volt amiben az illatok játszották az egyik legfontosabb szerepet, füstölők, olajak, kencék, főzetek formájában.

Az aromaterápiát kutatva az első “írott” anyagot időszámítás előtt 4500-ból találunk. Ami az egyiptomiak által lejegyzett illatszerek elkészítésének receptjeit  tartalmazzák.

Azt egyértelműen bizonyított, hogy az egyiptomiak ismerték az illóolajoknak hatásait. Tudták az olajok  lepárlásának technikáját is. A holttestek balzsamozására használt szerek, egyértelműen fertőtlenítő, csíraölő, vírusölő tulajdonságaik miatt lettek bevetve. Ezekkel a termékekkel őrizték meg a test épségét évezredekre.Emellett persze az olajokat használták szépészeti célokra is Egyiptom egyébként ma is az illóolajok fő termelő helye

Kínában időszámítás előtt 2700 ban megjelent egy “a nagy gyógynövény könyv” névre hallgató írás, ami 365 gyógynövényt sorol fel. Ez a szám ma nagyjából 400-ra emelkedett.
Vagyis a nagyon nagy részét az olajoknak, négy ötezer évvel ezelőtt, már ismerték. 

Nem akarnék mélyen belemenni az aromaterápia történelmébe.

Rengeteg fellelhető olvasmány, tananyag, könyv jelent meg a témában. Akit bővebben érdekel az nézzen utána.

Inkább az illóolajok típusát és felhasználását mutatnám be részletesen az alábbi sorokban!

Sok vád illeti a szakmánkat. Az a fő vád, hogy kifosszuk a természetet. Az tényleg igaz, hogy vannak olyan növények amikből tonnákra van szükség néhány kiló párlat előállításához. Ennek ellenére pont fordítva van. Mire a növény “éretté” válik annyi oxigént termel, hogy bőven kárpótol az elfoglalt területért. És a növényi hulladék pedig komposztálva táplálja a termőföldeket.

A gyógynövénytermesztés rövid és hosszú távon is kifizetődő és egyben környezettudatos tevékenység!

Hordozó olajok amik már önmagában is önmagukban is használhatók terápiás célra.

Hígítatlanul nagyon ritkán használjuk az illóolajakat. Az én palettámon egyedül a Teafaolaj amit önmagában is használni szoktam. De ezt is csak indokolt esetben. Pl. fogfájáskor vagy íny gyulladásoskor. Hihetetlen gyorsan hat.
Tehát valamilyen hordozó anyagra van szükség ahhoz, hogy e csodaszereket élvezhessük. És itt majd felhasználástól függően lehet bármilyen természetes olaj, tej, tejszín, alkohol stb.

Jöjjenek az én kedvenc hordozó olajaim: (a teljesség igénye nélkül)

Jojobaolaj

A jojobaolaj szerkezete feltűnően hasonlít az emberi faggyúéhoz. Hidratáló, vízmegkötő hatása van. Természetes védelmi hatása van. Gomba baktérium ölő is egyben. Gyorsan felszívódik és értékes tápanyagokat tartalmaz. Természetes formában tartalmazza a bőr ápoláshoz elengedhetetlen E-vitamint. Lágyítja és nedvesen tartja az öregedő illetve a száraz bőrt. Segíti a gyulladások gyógyulását, többek közt jó a pikkelysömör ellen is. Ugyancsak kordában tartja a pattanásokat, de a zsíros test és fejbőrre is használható. Antioxidáns tulajdonságai révén megakadályozza a vele elegyített olajok gyors romlását. Érdemes az illatszereket, az arcápolókat jojobaolajjal készíteni, szintén ajánlatos a masszázsolajhoz, hajápoló szerhez hozzákeverni

Ligetszépeolaj

Ennek az olajnak igen magas a gamma-linolsav (GLA) tartalma, ami biztosítja a bőr egészségét, és támogatja az öngyógyító képesség jó működését. Enyhíti a bőrbetegségek és kisebb bajok tüneteit, csökkenti a lobokat. A pikkelysömör, továbbá a bőrgyulladások minden fajtája ellen beválik. Ez az olaj megakadályozza a bőr gyors öregedését. Sajnos gyorsan avasodik.

Buzacsíra olaj.

A búzacsíraolaj sűrű, ragadós antioxidáns tulajdonságú anyag, magas E-vitamin tartalommal. Kiváló tápanyaga a száraz vagy repedezett bőrre, enyhíti a bőrbántalmak tüneteit, ekcéma és pikkelysömör esetén kifejezetten áldásos hatású. Csökkenti, sőt megelőzhető vele a bőr ráncosodása. Minden bőrtípusra jó hatással van, ám legtöbbet az erősen öregedő bőrnek használ.

Csipkebogyóolaj

Csipkebogyóolaj csökkenti a hegesedés utáni nyomokat, jó a nap perzselte bőrre, lágyítja a bőrszöveteket, jót tesz a nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyéknek is. Eltünteti az apró ráncokat, a sejtek önmegújító képességének támogatásával késlelteti a bőr öregedését. Csökkenti a hajszálerek sérülékenységét. A csipkebogyó magjának olaja azonban, nem változtat a pattanásokon és a bőrhibákon sem. Gyorsan avasodik.

De van még avokádó-, lenmag-, mandula-, napraforgó-, olíva-, és szőlőmagolaj is. Ezek is mind jók. Ki kell próbálni őket, hogy melyik tetszik meg a legjobban.

Házi patika!

Ami feltétlenül legyen mindig OTTHON!

Teafaolaj (leírás a Shopban)


Ha kiakarod próbálni, akkor ne hagyd ki a TAVASZI AKCIÓNKAT!

Jelentkezz MOST!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük