Miért NE HASZNÁLJ étolajat!

Te használsz olajat sütéshez-főzéshez?

Te is úgy tudtad sokáig, hogy az étolaj egészséges?

Pusztán azért, mert növényi eredetű zsír?
Nos, akkor lássuk a sokkoló valóságot!

Kezdjük ott, hogy a szervezetünknek szüksége van mind a háromféle zsírra, azaz telítettre, egyszeresen és többszörösen telítetlenre (növényi olajok) is. 

Nos, ugyan az étolaj bővelkedik telítetlen zsírsavakban, de a benne lévő omega-6-zsírsav nagy mennyiségben alkalmazva gyulladást szít a szervezetben, amely számos civilizációs betegségért felelős. 

A mérhetetlenül magas omega 6 tartalom szörnyű, de ez valójában csak a jéghegy csúcsa.

Az étolaj jellemzően napraforgóból,repcéből készült. Ezekből a növényekből az olajat sajtolással állítják elő, azonban a sajtolt étolajnak számos hátránya van a gyártók szerint. 

Az így nyert olaj nem elég gusztusos színre, szagra, nem tartható el sokáig, ráadásul nem is költséghatékony, hiszen a sajtolási eljárás önmagában nem képes a növény teljes olajtartalmát kinyerni. 

Ezért hogy megfelelő mennyiségű szép aranyszínben csillogó olajat kaphassunk egy sor finomítási és kémiai eljárásnak vetik alá.

Az élelmiszeripar kapzsiságát remekül példázza, hogy hatékonyság növelése miatt egy hexán nevű mérgező anyagot használnak. 

Ez egy kõolajszármazék – a benzin egyik összetevője is- amit Magyarországon a MOL Zrt. forgalmaz és az étolaj gyártásban oldószerként használják, hogy több étolajat lehessen kivonni a préselvénybõl. 

Ez az anyag az EU osztályozás szerint is egészségre ártalmas, környezetszennyező és robbanásveszélyes. 

A hexán biztonsági tanúsítványán is olvasható miszerint a tünetek között fejfájás, depresszió, hányinger, felpuffadás, fáradékonyság, görcsök, bőrirritáció, anémia szerepel. 

Ezt az anyagot csupán azért használják, hogy segítségével 20%-al több olaj oldódjon ki a növényből….

Utána finomítják…

A finomításhoz savat, lúgot használnak, kovafölddel színtelenítik, vízgőzzel szagtalanítják, sőt, még fehérítik is. 

A folyamatok során alkalmazzák a foszforsavat, alumínium-hidroszilikátot, marónátrónt, és a citromsavat is. 

Természetesen, ezután próbálnak szépíteni, és az egészségügyi határérték alá szorítani minden méreganyag mennyiséget, de vajon mennyire lehetünk biztosak abban, hogy ez sikerül is?

Mindez 900, tökéletesen üres kcal-t tartalmaz

Ne feledd, a használt étolaj veszélyes hulladék!

Eleonóra Csóli-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük